Zenésznek lenni Budapesten - I

 2010.08.10. 11:19

Az egyébként is csóró zenészek lehúzásának egy divatos módja: 

1. Kapura játszás extrákkal: Kapura játszani, vagyis a koncerthelyszín által szedett belépődíj fejében muzsikálni önmagában még nem ördögtől való (bár egy alaposabb elemzésben ezt is lehetne támadni). Az alaphelyzet ez lenne: a helyszín adja a hangosítást, a személyzet beszedi a belépőt, a zenész elmegy, előadja a művészetét, és a végén a személyzettől megkapja a művészete aktuális ellenértékét, ami az átlagosan 500 Ft-os belépők, és az átlagosan 50-100 főt befogadni képes budapesti klubok esetében maximális látogatottság mellett 50.000 forint, ami egy héttagú zenekar esetében - amilyenek például mi is vagyunk - az éhhalálhoz sok, az élethez kevés. Mert mit is fizetnek meg ezzel az ötven ruppóval: este hatkor megjelensz a próbateremben (amelyet pénzért bérelsz), összepakolod a hangszereidet (amelyek nem olcsók), és 7 órakor megjelensz a fellépés helyszínén. Felépíted a színpadot, megcsinálod a hangbeállást, majd 9-kor eljátszod a hónapok-évek (ingyenes és önkéntes, bár lelkes) munkájával összeállított műsorodat az egybegyűlt nagyérdeműnek. Tartasz szünetet is, hogy a helynek is jó legyen, és fogyasszon az úri közönség, így fél tizenkettő, éjfél van, mire befejezed. Lebontod a színpadot, összepakolod a (drága pénzen vett és karbantartott) hangszereidet, és visszaviszed a próbaterembe (amelyet nem két forintért bérelsz). Most van kb. éjjel fél kettő. Mire az éjszakai járatokkal hazaérsz (ha nem vagy mázlista, és nincs kocsid), már a három órát is elütötte. Tehát kilenc (9) órát dolgoztál hét (7) ezer forintért (heten vagyunk az ötvenesre). Nos, persze vannak, akik még ennyit sem keresnek a saját területükön, de itt sem erről van szó. Mert a hely, ahol fellépsz, lehúz, mint a szegény embert az ág: 

- A fellépőket csalogató hirdetésben persze ott van, hogy a hely adja a hangtechnikát, ami viszont nincs ott, az az, hogy ezért a zenekarnak 8-10 ezer forintot fizetnie kell.

- A belépőjegyet a helyi személyzet szedi, ezért a zenekar megintcsak fizet 3-4 ezer forintot.

- A koncertet szervező fiatalember az ezután fennmaradó jegybevétel 80%-át (hétvégén 70%-át) adja át a zenekarnak.

Tehát - a jobbik értékekkel számolva - a tényleges helyzet a következő: Megtöltöd a helyet, az emberek isznak, mulatnak, zenét hallgatnak, a hétfős zenekar kilenc óra ráfordításával ezért kap, lássuk csak 50.000 - 8.000 - 3.000 = 39.000 forintot, pontosabban annak a 80%-át, vagyis 31.200 forintot. Ez esetünkben fejenként 4.400 forintot jelent. És mindezt akkor, ha tele a hely! A szintén szép klubközönségnek számító 70 fő esetén ugyanez 2.700 Ft. Önérzetedet viszont simogathatja a tudat, hogy a kocsma a te izzadságodból vásárol hangtechnikát, és a személyzetet is te fizeted.

És hiába játszottál szerte a világban szebbnél-szebb helyeken és jobbnál-jobb színpadokon, az idehaza fabatkát sem ér, meg aztán mégiscsak a saját, hazai közönségedet szereted a legjobban.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vodkubanda.blog.hu/api/trackback/id/tr722211415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Áfonyka 2010.08.11. 09:56:52

basszus... :-S :-( :'(
sürgősen kerítek magamnak egy kőgazdag rokont, aki vesz és üzemeltet nekem egy megfelelő helyet, ahol gyakran és jópénzért játszhattok!

Christina Blake 2010.08.11. 17:31:10

Sziasztok!

Ez pontosan így van. De mi még különbül jártunk egy hete egy belvárosi helyen, mondtuk, hogy nem akarunk jegyet szedni, de azt nem lehetett, mert ahhoz ők ragaszkodnak, persze így senki nem akart bejönni, kint üvöltött koncert közben a tücc-tücc, egy másik helyen meg a karaokee. Lenyomtuk a koncertet, mire jött egy manus, hogy oké, akkor most fizessünk 30.000!!!! forintot működési költség címen. Egyébként koncert előtt a hely hopp emberei összeszedték a hangszereink tokjait és elzárták a ruhatárba előlünk, mondván, ne zavarjon senkit. Persze, gondoljuk így utólag, az lett volna a fenyegetés egyik eszköze, ha nem akarunk fizetni. Még jó, hogy van jogász a zenekarban. Persze egy büdös vasat nem tudtak tőlünk lenyúlni. El sem tudom képzelni, szegény kis 17-18 éves gyerek odamegy játszani, ha nem fizet, lehet, hogy meg is verik. És ez egy nagyon jó nevű klub.

Na, én is gyűjtök klubra, oda is jöhettek majd Pistikém!

Ölelés: Gitta (GRB zenekar)

el Padre 2010.08.11. 19:46:18

Szia, Gitta!
A hangszerek elzárásáról nem is tudtam. Igen, a Morrison's az ominózus hely, amelyik "működési költséget" próbál behajtani. Aki nekem mesélte, attól be is hajtották.
Csók,
Bata

Mu3ik 2010.08.30. 10:44:07

Azért elképesztő milyen irányba tart a bp-i 2
"klub élet"...
süti beállítások módosítása